Portal v2HomeFAQSearchMemberlistMemberlistRegisterLog in

Share | 
 

 Renungan Bersama...

Go down 
AuthorMessage
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah
avatar

Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 31
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Renungan Bersama...   Tue Jul 15, 2008 8:16 pm

Bacalah.... untuk 60 tahun lagi........ ......... ......... ..

Assalamualaikum saudara2ku.. .
Mesti korang terkejut kan. Anyway, just baca dulu and evaluate it later. Allah sahaja yang Maha Mengetahui kebenarannya.

Bukti kebenaran Al Quran. Fenomena ini telah disebut dalam Quran 1400 tahun dahulu dan 1999/2000 tahun gambar itu diambil oleh NASA. l daripada ini kita ketahui kita akan bertahan dalam masa 61 tahun lagi. Jikalau ini benar, bumi akan kiamat pada tahun 2066.

Saintis telah menjumpai sebuah planet yang lebih kecil daripada bumi yang menghala ke bumi. Ia telah dianggarkan bahawa planet itu akan melanggar bumi pada tahun 2014. Amerika akan cuba untuk menukarkan orbitnya dengan menembaknya dengan sebuah roket. Dan saintis juga telah menjumpai sebuah planet yang juga akan menghentam bumi. Ia dianggarkan akan melanggar bumi dalam masa 60 tahun lagi. Dan planet ini lebih besar daripada bumi. Jikalau ini benar, dunia akan musnah pada tahun 2065.

Dan dikatakan kuasa Israel akan mencapai puncaknya pada tahun 2007. Dan kuasanya akan jatuh semula dalam 14 tahun, iaitu tahun 2022, disebabkan oleh penurunan semula Nabi Isa. Dan hadith mengatakan bahawa Nabi Isa hanya akan hidup selama 40 tahun dan dunia akan kiamat pada hari Nabi Isa wafat. Jikalau ini benar dunia akan kiamat pada tahun 2062. Dianggarkan Bumi Akan Kiamat Antara Tahun 2062-2066 Wallahu'alam. ..

Semua ini telah dikaji. Dan yang dipercayai paling tepat ialah hadith yang mengatakan bahawa umat Rasulullah akan bertahan selama 1500 tahun. Kita telah berada di bumi ini selama 1439 tahun. Cubalah anda kirakan sendiri.

Beribadatlah wahai umat Islam sekalian. Ini adalah antara berpuluh-puluh artikel di internet yg seperti ini. Dan jangan tunggu artikel seperti ini dikeluarkan baru kita nak buat amal. Benda ni dah diajar sejak kita kecil lagi. Kiamat pasti tiba. Hanya orang yang leka dengan dunia sahaja yang akan rugi. berhibur tidak salah tapi jangan lupa apa yang disuruh oleh Allah. Patuhi suruhan Allah dan tinggalkan yang mungkar. dan korang jangan risaula. aman dunia akhirat. Sama-sama kita doakan kesejahteraan untuk semua umat Islam.

P/s : mmmm kalu rajin pass la kat kawan2 korang erk.. sian kawan2 korang kalau tak tau ni... Wallahua'lam. .Ni aku dapat dari e-mail kot...dlm thun lepas cam2 la..
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumms.net
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan
avatar

Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 30
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: Renungan Bersama...   Tue Jul 15, 2008 9:07 pm

dgr la dr hadis2 n ayat quran yg da termaktub~

FIKIR-FIKIRKANLAH WAHAI SEMUA HAMBA ALLAH!

HUDZAIFAH BIN AS-YAD AL-GHIFARY berkata,
Sewaktu kami sedang berbincang, tiba-tiba datang Nabi Muhammad S.A.W kepada kami lalu bertanya, "Apakah yang kamu semua sedang bincangkan."
Lalu kami menjawab, "Kami sedang membincangkan tentang hari kiamat."

Sabda RASULULLAH S.A.W.
"SESUNGGUHNYA KIAMAT ITU TIDAK AKAN TERJADI SEBELUM KAMU MELIHAT SEPULUH TANDA :-

1) ASAP
2) DAJJAL
3) BINATANG MELATA DI BUMI
4) TERBITNYA MATAHARI SEBELAH BARAT
5) TURUNNYA NABI ISA A.S
6) KELUARNYA YAKJUJ DAN MAKJUJ
7) GERHANA DI TIMUR
Cool GERHANA DI BARAT
9) GERHANA DI JAZIRAH ARAB
10) KELUARNYA API DARI KOTA YAMAN

RASULULLAH S.A.W. telah bersabda,

"HARI KIAMAT ITU MEMPUNYAI TANDA, BERMULANYA DENGAN TIDAK LARIS JUALAN DI PASAR, SEDIKIT SAHAJA HUJAN DAN BEGITU JUGA DENGAN TUMBUH-TUMBUHAN. GHIBAH MENJADI-JADI DI MERATA-RATA, MEMAKAN RIBA, BANYAKNYA ANAK-ANAK ZINA, ORANG KAYA DIAGUNG-AGUNGKAN, ORANG-ORANG FASIK AKAN BERSUARA LANTANG DI MASJID, PARA AHLI MUNGKAR LEBIH BANYAK MENONJOL DARI AHLI HAQ"


Jika kita perhatikan..memang benar!

1) Ghibah merata-rata (memperburuk-burukkan, memfitnah orang juga meleluasa kini)
2) Riba meluas tanpa kawalan (shark loan, pinjaman segera, pembelian kereta, rumah dll, bank bersistem riba, termasuk berbagai jenis loan yang "diislamkan" dari luarannya. hatta "study loan" pon)
3) Anak zina bertambah (malah pasangan berzina berbangga dengan perbuatan zina dan anak zinanya).
4) Orang kaya diagung-agungkan (sampai cium tangan dan merayu)
5) Orang fasik bersuara lantang di Masjid (sampaikan pelanggan tetap 4d pun dikhabarkan dilantik sebagai AJK Masjid)
6) Ahli mungkar lebih banyak menonjol dari ahli haq (bercakap tentang islam walaupun tanpa ilmu)

Tanda-tanda kiamat...fikirkanlah..

Berkata ALI BIN ABI TALIB,
"AKAN DATANG DI SUATU MASA DI MANA ISLAM ITU HANYA AKAN TINGGAL NAMANYA SAHAJA, AGAMA HANYA BENTUK SAHAJA, AL-QURAN HANYA DIJADIKAN BACAAN SAHAJA, MEREKA MENDIRIKAN MASJID, SEDANGKAN MASJID ITU SUNYI DARI ZIKIR MENYEBUT ASMA ALLAH. ORANG-ORANG YANG PALING BURUK PADA ZAMAN ITU IALAH PARA ULAMA, DARI MEREKA AKAN TIMBUL FITNAH DAN FITNAH ITU AKAN KEMBALI KEPADA MEREKA JUGA. DAN KESEMUA YANG TERSEBUT ADALAH TANDA-TANDA HARI KIAMAT."

Jika kita perhatikan...
Semakin ramai umat Islam yang tidak menghargai nikmat agamanya sehingga mengabaikan suruhan dan perintahNya sampaikan mengucap pun ada yang tidak tahu. Al-Quran hanya untuk alunan merdu serta hiasan dan bukan untuk diamalkan dan dihayati. (Paling sedih ada juga sanggup pula menghina Al-Quran). Masjid berdiri megah dengan hiasan yang berkilauan hanya utuk perlancongan dan berbangga tidak untuk dimakmurkan. Ulama dihina dan difitnah oleh orang yang dianggap ulama juga.

Tanda-tanda kiamat...fikirkanlah..

Sabda RASULULLAH S.A.W lagi,
"APABILA HARTA ORANG KAFIR YANG DIHALALKAN TANPA PERANG YANG DIJADIKAN PEMBAHAGIAN BERGILIR, AMANAT DIJADIKAN SEPERTI HARTA RAMPASAN, ZAKAT DIJADIKAN SEPERTI PINJAMAN, BELAJAR LAIN DARIPADA AGAMA, ORANG LELAKI TAAT KEPADA ISTERINYA, MENDERHAKAI IBUNYA, LEBIH RAPAT DENGAN TEMAN DAN MENJAUHKAN AYAHNYA, SUARA LANTANG DALAM MASJID, PEMIMPIN KAUM DIPILIH DARI ORANG YANG FASIK, ORANG FASIK DIMULIAKAN KERANA DITAKUTI AKAN TINDAKAN JAHAT DAN ANIAYANYA DAN BUKAN KERANA TAKUTKAN ALLAH, MAKA KESEMUA ITU ADALAH TANDA-TANDA KIAMAT."
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan
avatar

Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 30
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: Renungan Bersama...   Tue Jul 15, 2008 9:08 pm

Dari AUF B. MALIK R.A., katanya,

"RASULULLAH S.A.W. telah bersabda: "AKU MENGHITUNG ENAM ERKARA MENJELANG HARI KIAMAT. "BAGINDA MEYEBUTKAN SALAH SATU DI ANTARANYA : PENAKLUKAN BAITULMUQADDIS" - SAHIH BUKHARI

Zina bermaharajalela
"DAN TINGGALLAH MANUSIA-MANUSIA YANG BURUK YANG SEENAKNYA MELAKUKAN PERSETUBUHAN SEPERTI HIMAR (KELDAI). MAKA PADA ZAMAN MEREKA INILAH KIAMAT AKAN DATANG." - SAHIH MUSLIM

Bermahaharajalela alat muzik, tanah runtuh dan perubahan muka
"PADA AKHIR ZAMAN AKAN TERJADI TANAH RUNTUH, RUSUHAN DAN PERUBAHAN MUKA. "ADA YANG BERTANYA KEPADA RASULULLAH; "WAHAI RASULULLAH BILA HAL INI TERJADI?" BAGINDA MENJAWAB; "APABILA TELAH BERMAHARAJALELA BUNYI-BUNYIAN (MUZIK) DAN PENYANYI-PENYANYI WANITA" - IBNU MAJAH

Menghias masjid dan membanggakannya
"DI ANTARA TANDA-TANDA TELAH DEKATNYA KIAMAT IALAH MANUSIA BERMEGAH-MEGAHAN DALAM MENDIRIKAN MASJID" - RIWAYAT NASAI

Munculnya kekejian, memutuskan kerabat dan hubungan dengan tetangga tidak baik
"TIDAK AKAN DATANG KIAMAT SEHINGGA BANYAK PERBUATAN DAN PERKATAAN KEJI, MEMUTUSKAN HUBUNGAN SILATURAHIM DAN SIKAP YANG BURUK DALAM TETANGGA." - RIWAYAT AHMAD DAN HAKIM

Ramai orang soleh meninggal dunia
"TIDAK AKAN DATANG HARI KIAMAT SEHINGGA ALLAH MENGAMBIL ORANG-ORANG YANG BAIK DAN AHLI AGAMA DI MUKA BUMI, MAKA TIADA YANG TINGGAL PADANYA KECUALI ORANG-ORANG YANG HINA DAN BURUK YANG TIDAK MENGETAHUI YANG MAKRUF DAN TIDAK MENGINGKARI KEMUNGKARAN -RIWAYAT AHMAD

Orang hina mendapat kedudukan terhormat
"DI ANTARA TANDA-TANDA SEMAIN DEKATNYA KIAMAT IALAH DUNIA AKAN DIKUASAI OLEH LUKA' BIN LUKA' (ORANG YANG BODOH DAN HINA). MAKA, ORANG YANG PALING BAIK KETIKA ITU IALAH ORANG YANG BERIMAN YANG DIAPIT OLEH DUA ORANG MULIA" - RIWAYAT THABRANI

Mengucapkan salam kepada orang yang dikenalnya sahaja.
"SESUNGGUHNYA DI ANTARA TANDA-TANDA TELAH DEKATNYA HARI KIAMAT IALAH MANUSIA TIDAK MAHU MENGUCAPKAN SALAM KEPADA ORANG LAIN KECUALI YANG DIKENALNYA SAHAJA." - RIWAYAT AHMAD

Banyak wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya telanjang.
Diriwayatkan dari ABU HURAIRAH R.A.
"DIANTARA TANDA-TANDA TELAH DEKATNYA HARI KIAMAT IALAH AKAN MUNCUL PAKAIAN-PAKAIAN WANITA DAN APABILA MEREKA MEMAKAINYA KEADAANNYA SPERTI TELANJANG."

Bulan sabit kelihatan besar
"DI ANTARA TANDA-TANDA TELAH DEKATNYA HARI KIAMAT IALAH MENGGELEMBUNG (MEMBESARNYA) BULAN SABIT."
-RIWAYAT THABRANI
-SAHIH MUSLIM

Banyak dusta dan tidak tepat dalam menyanpaikan berita.
"PADA AKHIR ZAMAN AKAN MUNCUL PEMBOHONG-PEMBOHONG BESAR YANG DATANG KEPADAMU DENGAN MEMBAWA BERITA-BERITA YANG BELUM PERNAH KAMU DENGAR DAN BELUM PERNAH DIDENGAR OLEH BAPA-BAPA KAMU SEBELUMNYA, KERANA ITU JAUHKANLAH DIRIMU DARI MEREKA AGAR MEREKA TIDAK MENYESATKANMU DAN MEMFITNAHMU" - SAHIH MUSLIM

Banyak saksi palsu dan menyimpan kesaksian yang benar.
"SESUNGGUHNYA SEBELUM DATANGNYA HARI KIAMAT AKAN BANYAK KESAKSIAN PALSU DAN DISEMBUNYIKAN KESAKSIAN YANG BENAR" - RIWAYAT AHMAD

Negara Arab akan menjadi padang rumput dan sungai
"TIDAK AKAN DATANG HARI KIAMAT SEHINGGA NEGERI ARAB KEMBALI MENJADI PADANG RUMPUT DAN SUNGAI-SUNGAI."

PENGAJARAN
Segala apa yang dikatakan oleh Nabi Muhammad s.a.w. itu adalah benar belaka dan janganlah disangsikan dan ragi-ragu. Sekiranya kita menghayati apa yang tersirat pada kisah di atas memang kebanyakkannya telah berlaku kini.

"SESUNGGUHNYA RAHMAT ALLAH ITU DEKAT PADA ORANG-ORANG YANG BERBUAT BAIK."
Huraiannya = Pengampunan Allah sentiasa terbuka luas walaupun dosa hambanya itu sebesar gunung, seseungguhnya Allah Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang dan juga amat kasihkan semua makhuknya..cuma hamba Allah itu sendiri yang tidak pernah memikirkan rahmatnya.
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
Sponsored content
PostSubject: Re: Renungan Bersama...   

Back to top Go down
 
Renungan Bersama...
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum :: Section Komuniti dan Diskusi :: Perbincangan Agama-
Jump to: